Min värld är fylld av funderingar, drömmar, hjärnspöken, kärlek och poesi. Det yttrar sig som mina ljusa och mörka sidor. Dessa skriver jag   om för min egen skull, men självklart också för Dig som råkar trilla in i min värld. Du välkomnas att läsa mina åsikter och jag hoppas att du   reagerar på dem. Våga tycka! Det här är bara en blogg. Dela med dig av dina tankar vettja! Nu bär äventyret av till härliga Barcelona!

2010-09-27 / 21:54:08
Det är nått med måndagar

Första klassen, första lektionen på den nya veckan. Klassrummet fylls strövis, men de flesta är i tid. Lektionen startar, dvs. kl är 9.25 och jag börjar uppropet. Hör någon mig? Jag höjer rösten för att överrösta sorlet av hej-vad-har-du-gjort-i-helgen-snack. Nu är helgen slut och lektionen har börjat! Jag fångar deras intresse i 0.25 sekunder. Sorlet fortsätter. Jag genomför upprop och hälsar på varje elev. Tvingar mig till kontakt. Påminner igen om att lektionen börjat. Kommer ni ihåg vad vi gjorde förra gången? En elev svarar ivrigt. Resten pratar.

Vad gör man för att bryta detta mönster?

Mitt förslag 1: Eleverna får ordet. Tanken är att de ska få tänka igenom helgen, samla sina tankar och prata av sig så att den "riktiga" lektionen kan ta vid. Uppgiften är att elverna med 3-5 ord får sammanfatta sin helg. Alla får ordet och förhoppningsvis blir resten av lektionen lugnare.

Mitt förslag 2: Scoutmetoden. Åtta- och nioåringar pratar också mycket. De har ton med energi och inte alltid så lätt att fokusera. På scouterna har vi ett system med handuppräckning som brukar fungera jättebra. Tanken är att den som vill ha ordet räcker upp en knuten näve i luften om denne märker att gruppen inte lyssnar. De som märker att personen vill ha ordet räcker i sin tur upp näven och är tysta. Det blir då väldigt tydligt vem som är uppmärksam och lyssnar. Barnen brukar påminna varnadra och ibland är de till och med snabbare ärn "talaren" att räcka upp handen för att visa att de lyssnar.

Vad tror du hjälper? Kanske en kombo? Har du ett tredje, fjärde eller femte förslag? Ge dem till en smått desperat förstaårslärare =)

/minilli

2010-09-24 / 08:40:53
Nöjd med veckan

Den började inte så bra, vecka tre på jobbet. I måndags var jag arg på pratiga klasser och vi hann inte så mycket som jag tänkt. I tisdags behövdes en b-plan til lektionen när tre av fyra grupper inte var redo att hålla sina presentationer (trots nära tre veckors förberedelse). Men på onsdagn hände något. Den pratiga klassen arbetade hårt med dagens uppgift och fyra toppenbra dramatiseringar av gamla myter genomfördes. En jättekul lektion. Och tordagen var inte sämre. De tre grupperna hade inga ursäkter och deras presentationer var riktigt bra. Roligt att se vad de skapat när de på lektionerna mest verkar ha surfat, wow:at eller slappat. Jag känner mig nöjd med veckan och ser fram emot nästa =)



/minilli

2010-09-20 / 18:57:44
Skäms, Sverige!

Jag skäms över de som kallar sig svenskar och röstar på Sveriegdemokraterna.
Jag skäms över de som inte använde sin röst för att göra motstånd.
Jag skäms över min optimism och "det-ordnar-sig"-filosofi.
Jag trodde aldrig att det svenska folket var så inskränkt eller outbildtat att detta skulle ske.

Men nu är det ett faktum. Det sitter ett främlingsfientligtparti i Sveriges riksdag.

"Ett historiskt ögonblick" stod det som rubrik i metro idag. Kanske. Men jag skäms över det!

Så här borde vi alla ha gjort igår!


2010-09-19 / 21:42:37
Valvaka, vampyrer och vaniljglass

Min röst är lagd. Jag har sagt mitt. Nu väntar jag på att få veta vad miljoner svenska medborgare har sagt. Vallokalerna har med stor sannoliket stängt nu, rösterna räknas, partierna väntar nervöst vid sina väldukade buffébord och jag sitter i soffan, med en glass i min mun och i tofflor av ull, och väntar på svaret som kommer i natt. Men innan någon vet något fördiver jag tiden med vampyrer och blod. En söndag kunde inte se mycket bättre ut. Håll tummarna nu!

/minilli

2010-09-18 / 21:35:45
Eko eko

Vart tog all kunskap vägen som jag trodde mig besitta?
Vad hände med den erfarenhet jag skulle luta mig mot?

Det jobbigaste med att vara ny på jobbet är att allt det jag lärt mig de senaste sex åren ligger så långt bak i minnet att jag undrar om det ens går att hitta där. Det räcker inte med att planera moment, jag måste ju plugga på som en galning inför dem också. Inget sitter i benmärgen ännu. Dessutom saknar jag erfarenhet av läraryrket i övrigt, allt det administrativa, datorsystem och mentorsuppgifter. Ny på skolan är jag också, med andra ord har jag inte koll på skolans rutiner, regler eller kopiatorer. Puh, jag känner mig verkligen som en newbie.

Men det ÄR kul, när jag glimtvis känner att jag har koll på läget. Jag ger det ett år och innan dess tänkter jag vara nöjd med att vara ny och oerfaren. Alla börjar där. Detta år samlar jag erfarenheter och sen kan det ju bara bli bättre =)

/minilli

2010-09-13 / 20:27:09
Arga fröken

Åh nej! Jag blev tvungen att vara arga fröken idag.

Men när ett moment bör ta ca 30 minuter och det istället tar 65 minuter på grund av allt prat och därmed total okoncentration i klassen, då är det inte okej. Vi tog ett snack om respekt och studiero och jag upplyste dem om att teoridelen på lektionen skulle bli mycket kortare om de lyssnade och koncentrerade sig, och lektionen skulle bli mycket roligare utan alla upprepningar. Planen var ju att de skulle hinna påbörja ett grupparbete under lektionen vilket hade gjort den mer varierad och därmed mindre tråkig. (Kul undrar jag om eleverna någonsin tycker att skolan är...) Hoppas innerligt att det fastnade så att nästa lektion blir bättre.

Vad skulle du göra om hela klassen pratade under lektionen?

/minilli

2010-09-07 / 20:27:30
Andra dagen

Det är kaos i mit huvud redan efter andra dagen och jag undrar var detta ska sluta.

Dagens lärdom: Håll inte föräläsning i datorsal. Du är det minst intressanta när eleverna har tillgång till Youtube, WoW, aftonbladet.se och så vidare...

Min svensklärarkorg fick föresten komplimanger av en annan svensklärare idag. Tänka sig =)

Nu ska här läsas lite fler brev och sedan sussas för att komma upp i tid, pigg som en lärka.

/minilli

(räknade trappstegen idag och det är 208 stycken från källarplan upp till vår lägenhet!)

2010-09-06 / 21:28:13
Första dagen

Jag överlevde!

Utan frukost men med fjärilar i magen gick jag till min nya arbetsplats i morse. Tack och lov för de hjälpsamma svensklärarna och mina kollegor i arbetslaget. Och tack till vikarien som gjort det bästa han kunnat av kaoset som råder när tre klasser saknar lärare.

Som ni kanske förstår var det mycket att ta in och miljoner saker att försöka hålla reda på. Jag höll också på att gå in i ett skåp i all denna förvirring! Att gå in i väggen ska jag dock akta mig för. Därför har jag fått ta del av de andra lärarnas grovplaneringar för läsåret, samt vikariens upplägg i sv B för att snabbt kunna komma igång. Men det är svårt att ta över andra personers tankar och jag räknar med att behöva lägga ner många timmar på att formulera lektionsplaneringar som passar mitt sätt att undervisa.

Dagen till ära har jag köpt min allra första lärarkalender. Kanske kan några av alla miljoner saker kan struktureras däri. Sen har jag också införskaffat den klassiska svensklärarkorgen. Min är redan fylld av fina brev som eleverna skrev till den första läraren. Jag blev alldeles varm om hjärtat av att läsa dem.

Dagens lektioner var två till antalet med diagnos i ordförståelse och stavning på schemat. Ettorna var som ettor brukar: söta men otoligt pratiga. Kom ihåg-anteckning till mig själv: Var hård som sten i början och acceptera inte stök i klassrummet. Tydliga gränser gör det lättare att få studiero i klassrummet. Något som eleverna i sina brev skrev att de gärna ville ha. Hur går det ihop? Påminn dem om vad de skrivit =)

Nu är det snart sovdags för att orka med ännu en dag! Jag ser fram emot det =)

/minilli

2010-09-04 / 07:42:28
Ett riktigt jobb!

Jag var på arbetsintervju igår och gjorde mitt bästa för att verka bäst på det jag ska göra. Tre timmar efter intervjun fick jag ett samtal med beskedet jag önskade. Jag fick jobbet! Tillträde på måndag. Herregud, det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot måndag. Just nu är jag så nervös så jag kan inte sova fast det är lyxig somvorgonslördag.

Skolan verkar vara toppen. Härlig stämning i korridorerna, trevlig rektor och trevliga lärare, fina lokaler och jättenära hem. Jag tror att jag drömmer.

Så, jag kan nu titulera mig lärare på riktigt. Håll tummarna för att jag gör ett gott första intryck hos eleverna på måndag. Jag vill bli deras bästa lärare =)

/minilli