Min värld är fylld av funderingar, drömmar, hjärnspöken, kärlek och poesi. Det yttrar sig som mina ljusa och mörka sidor. Dessa skriver jag   om för min egen skull, men självklart också för Dig som råkar trilla in i min värld. Du välkomnas att läsa mina åsikter och jag hoppas att du   reagerar på dem. Våga tycka! Det här är bara en blogg. Dela med dig av dina tankar vettja! Nu bär äventyret av till härliga Barcelona!

2010-03-27 / 19:21:53
Så har jag äntligen badat...

...tårna i alla fall =)
Det må vara 19 grader varmt i solen, men Medelhavet är som en isvak

/minilli


2010-03-26 / 17:54:00
Estoy contagiosa

Ja, jag är fortfarande förkyld, men det fck inte hindra mig från att gå ut i det soliga vädret och njuta idag. Jag köpte tidningen och en kaffe och satte mig utanför katedralen där det spelades härlig spansk gitarrmusik. Plösligt kittlade det till i halsen och sen kunda jag fan inte sluta hosta. Jag hostade så tårarna sprutade. Då hände något i omgivningen. De blev rädda för mig. Alla som satt brevid mig på muren flyttade sig minst tre meter ifrån mig. Jag kunde lika gärna haft varbölder i ansiktet av deras blickar att döma. När hostan inte ville ge sig hällde jag i mig kaffet och lämnade (lätt generad) min plats i solen till de bacillrädda spanjorerna och turisterna (jag hostade faktisk i armvecket, så som jag lärt mig i skolan! Hur farligt kan det va?)

Denna incident gjorde i alla fall att jag till slut kände att det var värt att lägga pengar på hostmedecin och näsdroppar. Nu är jag elva Euro fattigare, men lycklig ändå. Apotekaren var nämligen den trevligaste man jag träffat i ett apotek. Jag förklarade mitt dilemma och sa att jag vill ha medecin mot slemhosta och trots mina språkbrister förstod han mig precis och var mycket hjälsam. När jag skulle betala hörde jag fel summa, och beklada mig över att förkylningen gjorde mig döv också. Mannen lade då det en näve karameller i min apotekspåse och önskade mig att må bättre snart. Lätt bästa servicen ever i detta land!

/minilli

2010-03-26 / 10:08:24
Second

Ikväll ska vi på konsert! Men först vill jag påminna om två tidigare spelningar som vi försökt att gå på. Försökt ja! Den senaste var i söndags, men jag berättade aldrig hur det gick. Det verkar vara en klassiker att när vi ska på en spelning så finns inte stället i fråga. Rambla de Prim hade som bekant ätit upp baren vi skulle till, och i söndags gick det inte bättre. Vi hittade visserligen baren till sist, men på en annan gata, med en annan stavning i barnamnet och totalstängd! Det blev ingen livmusik för oss inte, bara en trist promenad tillbaka i regnet.

Ikväll ska vi alltså göra ett tredje försök. Den här gången kan det gå bättre. Dels är det ju tredje gången gillt! Dels känner jag en tjej (Maria) som känner en kille (David) som känner bandet (Second). Då bara kan det ju inte gå fel, eller... Uppdatering i morgon! Men bandet existerar i alla fall. Vi har lyssnat igenom deras senaste skiva oräkneliga gånger på Spotify och det ska bli riktigt kul att se dem spela på Apollo ikväll. (och apollo vet vi faktiskt var det ligger!!) Håll tummarna för att vi lyckas med vårt tredje försök =)

och så här låter de =)

/minilli

2010-03-25 / 21:39:45
Tröstshopping

Idag har jag haft en jag-längar-efter-alla-hemma-dag. Dessutom är jag superförkyld. För att komma ur det lite deppiga stadiet såg jag till att tröstshoppa ordentligt denna eftermiddag. Det är precis vad man behöver, speciellt med tanke på att jag också helst vill glömma vår elräkning på 152 euro!!!

Nu är jag två klänningar, ett linne, en kofta, ett par trosor, en strandtunika och en jeansskjorta rikare, och några euro fattigare. Dock inte så fattig som ni kanske tror, eftersom alla inköp gjordes på PRIMARK (tänk Ge-Kås!). Ortoligt mycket kul där! Så en uppmaning till Malin och Jenny: Ta med er tomma resväskor och stora plånböcker när ni kommer hit =)


Mina fynd =)

/minilli

2010-03-22 / 22:08:52
Nej, det där är MITT tåg

Jag och Dani tog en tunnelbanetur till IKEA idag för att jag hade ett sånt sug efter lingonsylt. Det blev en dyr tjugoeurossylt, men å andra sidan ingick det då kuddar, doftljus och underbar svensk Wästgöta kloster =D


På hemvägen upptäckte jag ett spännande spanskt fenomen. Typ tvåhundra personer från en mässa i närhetn stod före i kön och när vi väl kom ner till tåget var det resterverat. Reserveterat!! En man med hund stoppade alla som inte hörde till denna samling mässmänniskor med flashiga påsar. Vi fick snällt vänta på nästa tåg, och så kom vi till slut hem hela och hållna. En byrå hittade vi på vägen också, och gissa vem som tog den med sig hem =)

/minilli

2010-03-21 / 16:57:10
Om jag ändå vore grön

Jag har haft en toppenhelg, verkligen! Mammas och pappas besök har piggat upp mig (trots att vi gått flera mil genom staden). Än är söndagen inte slut heller, och ikväll väntar en livespelning med ett fantastiskt bra barcelonaband på en bar i närheten. MEN...

...när vi gick hem från Jamboree igår fick vi smaka på stadens baksida. Ida, Erik och jag mötte två till synes fulla men glada killar som hälsade på oss. Eller, de hälsade på Erik, frågade om han ville ha en öl och var allmänt närgångna. Sen höll de fast Erik och snodde hans plånbok! Ida såg det och skrek åt dem att ge tillbaka den men de spelade bara oskyldiga. När vi gick efter dem och fortsatte skrika tömde de plånboken på alla pengar och lämnade sedan tillbaka den. Tack för det liksom! Bankkortet var ju i alla fallt kvar, med va fan! Jag har varit så arg i natt och funderat på alla dessa försvarsgrepp man kan ta på idioter som dessa killar. Problemet är ju bara att jag är för feg, och svag. Men i natt när jag försökte sova var jag Hulken. Stark, förbannad och grön! Om det ändå vore så på riktigt, då jävlar skulle alla idioter få se...eller som mormor skulle ha sagt: "De skulle få på moppo!"

/minilli

2010-03-19 / 10:56:34
Igår som blev idag

Mamma och pappa är äntligen här =) Jag mötte dem vid flyplatsen igår och visade vägen till hotellet. Vi tog en fika ute i ett ljummet Barcelona och sedan visade jag dem var jag bor. De såg, som jag trodde, lite förskräckta ut. Det blev kanske inte bättre av att jag tog vägen förbi "gatflickorna" som säljer sig inte så långt ifrån mitt hem. Men när de väl fick se lägenheten kunde de ändå pusta ut lite i alla fall. Några sega timmar tillbringades i skolan. Det är inte lätt med uttalsövningar när man är täppt i näsan! Dagen avslutades med tapas och en trött mamma och pappa fick sedan äntligen krypa ner i sina hotellsängar.

Idag har jag tenta i fonetik. Om jag är effektiv hinner jag plugga två timmar till... Efter tentan blir det utflykt med mor och far till Park Güell. Solen skiner och jag tror på en toppenhelg =)

/minilli

2010-03-17 / 18:03:11
Tjejen i leopardbyxorna

Det där med första intrycket är alltid intressant. Ida hade sin vän på besök här från i söndags till idag. Vännen sa till Ida innan han åkte att han först inte riktigt hade förstått sig på mig. För honom var jag den där tjejen som hade gått runt i pyjamasbyxor och myskofta varje dag, och gått och lagt sig klockan 10 alla kvällar. Igår (alltså två dagar efter ankomst) slog det honom varför jag uppförde mig som en tråkig torrboll - JAG ÄR SJUK. Men att jag snorat och hostat och "oj"-at mig över mina krämpor hade tydligen gått honom förbi. Jag är väl och förblir tjejen i leopardbyxorna för honom. Hoppas bara att jag får göra ett bättre intryck på nästa gäst som kommer hit!

/minilli

2010-03-15 / 20:40:18
Fonetik är inte min grej

Jag har haft en toppenhelg. Den inleddes med klassfest, alla klasser i skolan, på en bar ovanför Placa Cataluña. Dessutom befann sig ett gäng spanska amatörskådespelare på baren som gjorde oss svenskar nervösa. Speciellt när den ekivoka damen klämde Maria på brösen och frågade hur mycket de kostat.

Lördagen blev häflten plugg och hälften mys. Jag och Ida tog en låång promenad på eftermiddagen som ledde till Port Olímpic, och tre timmar senare kom vi hem. Då köptes de Dürümrullar och chips inför melodifestivalfinalen. Ida, Maria, Linda och jag trängdes i det lilla lilla vardagsrummet. Vi hejade på Salem men kändes oss ändå nöjda när Anna vann. Efter tolvslaget sprang vi på grisjakt och slöt samman med klasskamrater på a k "grisbaren". Mycket trevlig stämning. Avslutningsvis stannade Ravaltjejerna så klart på Ambar tills lamporna tändes. Då blev det mimsång i vardagsrummet innan sängen omfamnade oss alla =)

Söndag, slödag, plugg och superförkylning. JAg nös hela dagen, men hann också njuta av solen på torget vis MACBA. Underbart!

Men idag är det allstå måndag. Om fyra dagar har vi en fonetiktenta. Jag kräks på fonetik nu för jag fattar ingenting. Dessutom mås jag kasst på grund av diverse förkylningsåkommor!! Det enda bra idag är SOLEN som återigen vermer Barcelona. MACBA fick finbesök av mig och Maria idag också =)


Liten på jorden i Barcelonas solnedgång, lördagspromenaden.

/minilli

2010-03-12 / 10:01:20
Park Güell - Una maquina de agua

I onsdags var vi på en guidad tur i Park Güell. En otroligt vacker plats i Barcelona, designad av Antonio Gaudí (som mycket annat här i staden). Guiden, densamme som i Barrio Gótico, gav oss en rundvanring som startade i parkens övre hörn och tog oss ner för de sligrande stigarna till marknaden, ödlan och "pepparkakshusen". Det vi fick lära oss är att parken inte bara är vacker, den och också fylld av symbolik, och att Gaudí inte bara designade för utseendets skull, utan kanske främst för funktionens. Parken byggdes som ett lyxigt bostadsområde på välbärgade Barcelonabor. Cirka 60 hus skulle byggas, men det var på tok för dyrt och på 1800-talets slut var det lite jobbigt att bo så långt utanför stan när det inte fanns rulltrappor och metro.

Vägarna upp till den högsta punkten symboliserar vägen upp till Gud.

Två kors vridna åt alla väderstreck, plus ett tredje som ser ut som en

pil som pekar upp till himlen.

pil --> gud

 

De runda stenarna som ligger längs med hela stigen symboliserar Rosenkransen,

det vill säga ett radband, så att man kan resitera sin böner på väg mot Gud.

 

 

Stigarna som slingrar sig runt på berget är inte bara tänkta för fötter.

De fungerar också som uppsamling och fördelning av vatten över det

steniga berget. Bron på bilden är som en akvedukt och pelarna och

staketet hjälper till att samla in vatten från regn och dimma. Genialt!

Det är inte bara snyggt med andra ord, som vår guide sa =)

 

Ser ni vågen? Ännu mer symbolik! Detta valv av stenar

symboliserar den våg som uppstod när Moses delade havet

med sin vandringsstav. Vi höll oss också torra därunder!

 

Snön ligger vit på taken, endast Gaudí är vaken.

Det var här han bodde, mitt i parken, utan sällskap

och blev lite udda och smågalen på köpet. Jag tror

det här är ett av de tre hus som byggdes i parken.

 

I taket till markanaden finns vacker mosaik. De fyra

stora runda dekorationerna symboliserar de fyra års-

tiderna, och de 14 små symboliserar månårets faser.

 

Ödlan som alla vill fotas tillsammans med är väl

värd all denna uppmärksamhet. Allt vatten som

samlas upp på berget genom Gaudís smarta kon-

struktioner kommer till slut ut genom ödlans mun.

 

Vi hittade en elefant! Denna antika rondell

har en ingång som ser ut som bakbenen

på en elefant och i mitten ser man snabeln

...eller?

 

Det får vara allt för mig.

Nu har du blivit riktigt

allmänbildad av att läsa

detta inlägg =)

/minilli


2010-03-09 / 09:02:11
De säger att det är mars, och att jag är i Spanien, men jag tror dem inte!

Söndag


hade vi solbrillor på



Måndag


hade vi snö på palmerna
!







Idag:
Har jag inte vågat titta ut!

/minilli

2010-03-07 / 12:49:48
Att göra en svensk

Igår var vi sen till den avtalade tiden, som vanligt. Men med småspringande steg tog vi oss från Raval till Born på rekordtid. Maria med klackarna kom av förklarliga skäl lite bakom oss och såg följande scen uspela sig: tre tjejer med tunnelseende som mer eller mindre springer Ferran fram, och sex sju inkastare till olika barer som liksom kastar sig efter för att hinna dela ut sina små lappar. Men alla misslyckas. I stället tittar de på Maria och gör en gest av att torka svetten ur pannan. Puh! Vi blev fem minuter sena, men vad gör det när man sedan har en trevlig kväll som sträcker sig till morgondagens småtimmar.

Det finns tydligen ett uttryck här i spanien för tjejer som jag. Tjejer som går snabbt, rakt på, utan att bry sig det minsta om spanjorerna Hola guapa, visslingar och puss-ljud. Hacer sueca - att göra en svensk. Ja, det är ju det är är liksom =)

/minilli

2010-03-05 / 22:52:21
Uppdatering på musfronten

De har nu lärt sig att hoppa, och de äter osten i fällorna utan att själva fastna däri.
Framsteg alltså! Det blir nog ena riktiga sjtärnor på Ramblan!




2010-03-05 / 09:57:25
Jag är intelligent

Det var en mycket trevlig torsdagskväll på Princesa 23 igår. Den bjöd på både tapas, dryck och magi. Mitt i en diskussion, om jag minns inte vad, blev vi abrunta av el camarero som höll i en sked. Det såg ut som att han plockat upp den från golvet och frågade Max om det var hans. Men helt plösligt var det inte en sked kyparen sträckte fram, utan en gaffel! En sån där med fyra taggar! Vi fattade ingenting men ooh-ade och aah-ade när han förvandlade notan till 20 euro och sedan trollade oss stumma med en kortlek. Otroligt imponerande! Och allt detta var pr för hans trollerishow som hålls varje söndag i mars. Klart vi ska gå dit efter så bra reklam =)

För övrigt fick jag under kvällen veta att jag är väldigt intelligent. Två helt oberoende källor utryckte nämligen denna åsikt och de hade samma svar på vari min intelligens ligger: mina flätor! Det är tydligen så man imponerar på pojkarna här (för män kan de nog inte hunnit bli, om de imponeras så av Pippi-looken ;)  Eller vad säger ni?

Minilli con trenzas


2010-03-02 / 21:17:15
Underskatta aldrig din dammsugare

Följande bilder är ett talade bevis för att dammsugaren nog är en av de bästa moderna uppfinningarna. Enligt vår (svenska) hyresvärd använder man inte dammsugare här i Spanien, varför denna maskin då inte ingår i den möblerade lägenhet vi hyr. I stället får man sopa golvet. Efter ett par dagar bildas högar av hoptrasslat hår och damm i alla hörn, och grus och sand från hallen dras runt i alla rum. Detta är en uppmaning till er alla att aldrig underskatta er dammsugare.
Ge den i stället välförtjänt kärlek!


 

 

 

Och när jag ändå talat om trassel;

pappa, vad tycker du om denna eldragning i vårt trapphus?

 

 

/minilli


2010-03-01 / 21:19:43
Fira tentan på spanskt vis

Churros con chocolate caliente

Perfekt att fira en grammatiktenta med!

Tänk våffelsmet/munk och tjock varm choklad =)

Söta Ida!

/minilli