Min värld är fylld av funderingar, drömmar, hjärnspöken, kärlek och poesi. Det yttrar sig som mina ljusa och mörka sidor. Dessa skriver jag   om för min egen skull, men självklart också för Dig som råkar trilla in i min värld. Du välkomnas att läsa mina åsikter och jag hoppas att du   reagerar på dem. Våga tycka! Det här är bara en blogg. Dela med dig av dina tankar vettja! Nu bär äventyret av till härliga Barcelona!

2008-09-29 / 21:53:33
Mamma, jag älfkar dig!

Kvällen tillbringas hos mor och far där vi sitter uppradade i soffan och tittar på Idol. Mitt i programmet slogs jag av en sak. Peter Jideh läspar. Jag menar läfpar. Inget ont om det men jag har ju aldig hört honom läspa förut. Det kom som en chock för mig och efter min upptäckt kunde jag inte höra annat. "Vi ger alla en varm applåd till Aliffffff." Haha, jag kunde inte sluta skratta. Min mamma däremot undrade vad som var så roligt. Just ja, då slog det mig. Min mamma är också en läspare. Det är bara det att jag inte hör det när hon pratar.
      Jag kommer ihåg första gången läspandet kom på tal. Jag var 15 år och konfirmanassistent . En av konfirmanderna gjorde sin prao på mammas jobb och jag frågade om han hade träffat henne där. "Ja, det är väl hon som läspar va?" sa han och jag stirrade tillbaka på honom. "Nej, min mamma läspar inte" fick jag fram till slut. "Jo, om det är hon jag tror att du menar så gör hon det" kom svaret. "Men jag vet väl för fan om min mamma läspar eller inte" klämde jag i och tyckte att den lilla fjortisen var allmänt dum i huvudet som hade fått för sig att mamma hade ett kännetecken som jag under mina 15 levnadsår aldrig hade hört eller hört talas om.
     När jag kom hem den kvällen såg jag mamma djupt i ögonen och sa: "Mamma säg sås". Hon skakade på huvudet och vägrade. När jag  frågade varför tittade hon nästan förvånat på mig och sa: "Men jag läfpar ju!" Jaha, den lilla detaljen hade liksom passerat rakt framför näsan på mig hela livet. Men trots att jag nu vet hur det ligger till kan jag inte säga att jag hör det som den praoande fjortisen tyckte var uppenbart. Min mamma har ju alltid har talat så. Det är hennes trademark.

Så till min underbara mamma vill jag nu bara säga: Jag älfkar dig för den du är!

2008-09-28 / 19:32:13
Det här har jag aldrig berättat...

Så sa Martina Haag att man ska börja om man vill skriva en berättelse. Får se om jag kan komponera ihop något utifrån det tipset. Det är så roligt att skriva men jag tar mig sällan (läs: aldrig) tid att sätta mig in i en berättelse och få den på pränt. Det är dax att vässa pennan! Jag ska börja med en novell och den ska publiceras på min blogg. Hoppas att ni vill läsa den! Jag har ingen dedline dock, utan den kommer när den kommer. Håll ögonen öppna.

/minilli


2008-09-26 / 09:33:53
Mina bonusbarn

Det är en utmaning att gå på promenad med två hundar, speciellt om de vill åt olika håll. Lägg till en cykel med packning på pakethållaren och stryr stegen rakt in i skogen där rötter och stenar utgör spännande hinder. DET är en riktig utmaning! Men jag klarade faktiskt av det och Wilma, Maya och jag hade en trevlig dag tillsammans i går. Dessutom sken solen hela dagen så det blev många fler promenader efter den första, dock utan cykel då. Trots det vackra vädret blev det åtta smutsiga tassar att tvätta varje gång vi varit ute. Till slut gav jag upp och tänkte att det får räcka att göra innan vi går och lägger oss. På kvällen somnade jag gott och gissa om jag fick sällskapi sängen. När jag vaknade låg de kvar på samma ställe och jag ville verkligen inte gå upp.

Det är nog nyttigt att låna en hund innan man överväger att skaffa en själv, för att se hur man klarar av det. Kanske skulle jag göra samma sak innan jag överväger barn? Min lärdom av gårdagen och hundlånet är nog att om jag mot förmodan skulle skaffa hund i framtiden, jag är ju egentligen en kattmänniska, skulle det få räcka med en i taget =) 

/minilli

2008-09-24 / 15:41:19
Pretending



and once I got you
I won't let go

/minilli

2008-09-22 / 23:31:17
Dagen som gått

Dagens ledmotiv: Psalm 176

Din klara sol går åter opp...
 ...och äntligen blev det med ens ljusare i min värld.
Jag är åter fångad i din stormvind och fast för dig

2008-09-22 / 08:54:59
Mitt yrväder

Han kom som ett yrväder en septembermorgon ...



Så, vi ska ses idag och jag frågar mig hur det kommer att kännas. Du är mitt yrväder som får mig att känna att jag lever. Kommer dagen att avgöra om vinden mellan oss ebbar ut eller förvandlas till en (förgörande?) förförande storm?


2008-09-20 / 10:56:39
Min bokstavskombination

Varför ska det vara så jävla svårt att få tummen ur röven och våga säga vad man känner och tycker? Ska det ta sex veckor att inse vad man vill, eller inte vill? Och om det nu tar så lång tid och man ändå inte kan bestämma sig tyder kanske den ambivalensen på att man inte vill något tillräckligt mycket. Hur ska det tydas?

Personligen tror jag att jag att jag lider av en bokstavskombination kallad GAD, förkortning av Generalized Anxiety Disorder. Det är alltså ett generaliserat ångestsyndrom som gör att stora som små val blir oerhört svåra. Att välja skapar ångest som bara blir värre ju mer man funderar på saken. Ofta slutar det med att inget val görs över huvud taget. Kanske lider du av samma syndrom? Då kan jag berätta att det finns faktiskt en lösning: Välj det alternativ du tänkte på först! Det är med stor sannolikhet det enda rätta.


netdoctor.se kan man läsa följande om min bokstavskombination:

»För att diagnosticeras med GAD krävs det först och främst att ångestproblemen stör personens dagliga liv, arbete/studier och sociala relationer.

För att ytterligare definiera GAD ska man i flera dagar under minst sex månader ha upplevt minst tre av följande ångestsymptom:

  • rastlöshet, en känsla av att vara uppskruvad och på helspänn
  • lätt bli uttröttad
  • koncentrationssvårigheter eller en känsla av att bli blockerad i  tänkandet
  • irritabilitet
  • muskelspänningar
  • sömnstörningar (svårighet att somna, täta uppvaknanden, orolig sömn)«

Det stämmer att min ångest stör vardagslivet, skolarbetet och det sociala umgänget. Det har visserligen inte gått sex månader men däremot har jag kännt alla sex symptom varje dag i sex veckor. Ja, så lätt var det att diagnostisera sig på nätet. Kom i håg lösningen bara. Att välja det första du tänkte på.

Jag tänkte på dig!


/minilli


2008-09-18 / 21:38:51
FRA light

Ja, nu blir det här ännu ett inlägg om Ansiktsbok-sajten . Det beror på att jag läst Erik Kedings blogg där han appropå artiklar i kvällspressen diskuterar hurivida nämnd communitysajt påverkar förhållanden negativt. Till exempel genom att den ger upphov till kontrollerande och svartsjuka. Han menar att vi har blivit alltför tillgängliga.

(Erik Keding påpekade även det faktum att bloggen också är ett exponeringsforum. Jag är medveten om det, men jag anser mig vara mer anonym här än på facebook. Varför det är så har jag inget bra svar på. Har du?)

Jag tror att det negativa ligger just tillgängligheten. Det handlar inte i första hand om hur det påverkar ett förhållande, utan om hur det påverkar oss som människor att ständigt vara exponerade. Facebook är ett FRA light. Som medlemmar där är vi ständigt bevakade och frågan är om det är hälsosamt. Säkert inte! Men jag orkar inte diskutera frågan vidare och ni behöver inte hålla med mig. För min del får de som vill gärna utsätta sig för storebrors blickar. Själv är jag den som tejpade för nyckelhålet till mitt rum som skydd mot nyfikna syskon.


/minilli

2008-09-18 / 20:48:11
Dagens hjärntvätt...

...har bestått av Queens underbara låt I want to break free. Den har alltså gått på repeat i min hjärna och därför var jag tvungen att lyssna på den i olika varianter när jag kom hem från skolan. Här kommer videon som för övrigt är, hm, lite speciel. Lyssna, titta och njut!





/minilli

2008-09-17 / 20:41:09
OH MY GOSH

Jag klarar inte av IDOL!!!
Fan vad jag skäms!
Jag ska aldrig ställa upp!
Jag lovar!

2008-09-16 / 15:38:29
Tack Ella Lemhagen!

Det var med höga förväntningar jag gick till stadens biograf igår och jag blev inte besviken! Patrik 1,5 är den bästa film jag har sett på länge. Idag har jag gått omkring med en bubblande romantisk känsla i kroppen hela dagen. Det är så härligt när en film inte vill släppa taget om en efter att lamporna tänts i biosalongen. Jag älskar det! Med dagens inlägg vill jag varmt rekommendera filmen samt tacka regissören Ella Lemhagen och alla underbara skådespelare som förverkligar denna underbara film.

/minilli

2008-09-15 / 12:18:36
hål

jag har ett hål i bröstet
det var mitt hjärta som slets ut
med magnetiskt viljestyrka
drogs det mot ditt
nu sitter det fast på dörren
stoppad på vägen
och längtar efter dig
det gjorde jag också
numera saknar jag mitt hjärta

/minilli


2008-09-15 / 09:26:57
Nattlig aktivitet




"I natt drömde jag att jag åt en
marshmallow på fem kilo, och när jag
vaknade var kudden borta"

Tommy Cooper




2008-09-15 / 09:23:29
Det här ska jag göra idag

"Underskatta inte värdet
av att göra Ingenting"
Nalle Puh

2008-09-14 / 22:26:10
Fascinerande

Min ytterdörr är magnetiskt! Fråga inte hur jag kom på det! Haha! Jag har hittat bästa och största anslagstavlan för kom-ihåg-lappar i hallen =)

2008-09-14 / 17:25:04
Once when love surrounded me

Idag gick jag mellan två K-brunnar.
Så omgiven av kärlek har jag inte varit på flera veckor...

/minilli

2008-09-12 / 14:21:36
Am I a Lovefool?

Dagens ledmotiv The Cardigans: Lovefool

Dear, I fear we're facing a problem
You love me no longer, I know
And maybe there is nothing that I can do to make you do
Mama tells me I shouldn't bother
That I ought to stick to another man
A man that surely deserves me, but I think you do

So I cry, and I pray, and I beg

Love me, love me, say that you love me
Fool me, fool me, go on and fool me
Love me, love me, pretend that you love me
Leave me, leave me, just say that you need me

So I cry and I pray for you to

Love me, love me, say that you love me
Leave me, leave me, just say that you need me
I can't care about anything but you

Lately I have desperately pondered
Spent my nights awake and I wonder
What I could have done in another way to make you stay
Reason will not lead to solution
I will end up lost in confusion
I don't care if you really care as long as you don't go

So I cry, I pray, and I beg

Love me, love me, say that you love me
Fool me, fool me, go on and fool me
Love me, love me, pretend that you love me
Leave me, leave me, just say that you need me

So I cry, and I beg for you to

Love me, love me, say that you love me
Leave me, leave me, just say that you need me
I can't care about anything but you (anything but you)

Love me, love me, say that you love me
Fool me, fool me, go on and fool me
Love me, love me, I know that you need me
I can't care about anything but you

2008-09-11 / 16:28:05
Ett helvetes djävla humör

Det är så att mina humörtoppar av olika anledningar går upp och ner just nu. Dagens anledning skulle kunna vara en förkänning av den månatliga obligatoriska humörtoppen (eller boten beroende på hur man ser det). Ingen annan sång en den nedan kan väl bättre redogöra för min insida idag.

Dagens ledmotiv: Magnus och Brasses Svordomsvisa

Din satan ...
satan ...
du din satans helvetes jävla skit!
Din jävla skit;
Bondlurk, läbbiga skurk,
ynkliga parasit!
Pottsork, snuskiga stork,
din ruttna rot, din fulla kork!
Avskum, spattig och krum,
du är så jävla dum!
Din usla gam,
din slemmige torsk,
förnicklade pappskalle,
skunk, förbanne mig,
lägg ägg, slibbiga drägg
skitstövel och bandit!
Slashas, ditt vidriga as,
piss och pest och senapsgas!!
Sopprot, helidiot, fan vad du bär dig åt!
Din sabla bock, ditt feta arsel,
våga dig aldrig mer hit!
Attans skitstropp, hörru din
saaaa, saaaatan,
helvete,helvete, helvete, helvete,
helvete,
helvetes jävla skit!




/minilli

2008-09-10 / 18:49:11
Svältfödd

Tänk dig att du inte har fått äta på en månad. (Är det fysisk möjligt?) Känn kroppen skrika av hunger. Tänk dig att du inte får veta om du någonsin kommer att få mat igen. Känn frustrationen riva i dig. Hur länge står du ut? Ger du upp? I slutänden går det inte att leva utan att äta.

Jag har förvisso fått äta mig mätt den senaste månaden. Däremot är jag svältfödd på kärlek. Min kropp skriker efter den. Frustrationen över att inte veta när jag åter får kärlek, om jag åter får kärlek, river i mitt hungriga hjärta. Hur mycket mer klarar jag?

Du kan ej leva av kärlek allena, sägs det. Jag säger att du kan inte leva utan den heller.

Vad vill jag ha sagt egentligen? I vanlig ordning har jag kanske trasslat in mig i mina tankar. "Du tänker för mycket", sa han en gång. Förmodligen sant. Jag sammanfattar mitt resonemang så här: Det är lika jobbigt, utmattande, påfrestandeomöjligt att vara utan kärlek och inte veta om den återkommer som det är omöjligt att leva utan att få äta.


/minilli

2008-09-10 / 17:15:49
Vikten av grammatik

De skadade

Vad står det egentligen där?

Kan det betyda olika?


Fundera på dessa påståenden:
Vad betyder frasen om jag säger att den utgörs av ett substantiv i bestämd form plural?

Vad betyder frasen om jag istället säger att den utgörs av ett personligt pronomen + ett verb i preteritum?


Jämför:

De skadade bars iväg av ambulanspersonalen.

De skadade honom svårt med basebollträet.


Samma ord betyder helt olika saker och grammatiken kan alltså hjälpa oss att förstå vad vi menar. Därför behövs grammatik. =)


2008-09-09 / 20:01:14
Sjuk film

Placid Lake

Tid: 19:30 - 21:00


Australiensisk dramakomedi från 2003. Den brådmogne och bohemiske tonåringen Placid Lake har alltid varit annorlunda, och när han slutar skolan bestämmer han sig för att göra det som kommer att reta hans new age-föräldrar mest av allt - han ska bli normal. Han har läst på ordentligt och planen är färdig. Ska hans geni till bästa kompis, Gemma, lyckas få honom på bättre tankar? Och kommer hans föräldrar överleva skammen av att ha en son som går en framtid inom försäkringsbranschen till mötes?

Kategori: Film / Komedi

Jag har inte sett hela än men jag ska göra det. Helt sjuk.
Vad tycker ni?

/minilli



Uppdatering: Nu har jag sett den och den är verkligen sjuk!
Sjukt bra =)

2008-09-09 / 10:17:51
Ämnet är bestämt

Nu är det första steget taget. Jag och A-K har ringat in ett ämne som vi vill skriva om. Vad sägs om denna syftesformulering till vårt examensarbete: Vår ansats är att undersöka hur forskningen gällande svenskämnet ställer sig till grammatik-
undervisningen och hur den förespråkas realiseras. Med detta som utgångspunkt vill vi vidare ta reda på hur svensklärare på gymnasieskolor i en stad i Mellansverige beskriver sin grammatik-
undervisning. Syftet med arbetet är sedan att jämföra hur verkligheten stämmer överens med forskningsidealet. Utöver jämförelsen åsyftar vi att även undersöka hur styrdokument och läromedel för svenskämnet i gymnasieskolan möjliggör denna "ideala" undervisning.


Personligen tror jag att det kommer att bli riktigt intressant att ta reda på detta, men om du nu frågar dig varför vi vill skriva om grammatikundervisningen kan jag svara såhär: Anledningen till vårt intresse för grammatikundervisningen är att vi själva snart står inför att planera och genomföra vår egen undervisning. Då vi av erfarenhet upplever att både lärare och elever kan finna grammatiken abstrakt och svårtillgänglig vill vi se om och hur vi kan ändra på det. Genom vår undersökning vill vi få ett grepp om och hur forskning och verklighet överensstämmer och samarbetar eller ej, för att se om det är möjligt att genomföra den "ideala" undervisningen. Genom att ta reda på vad forskning och verksamma lärare säger kan vi bilda oss en uppfattning om ämnets karaktär och de möjligheter som finns att arbeta med det. Det centrala syftet är således att skapa en egen uppfattning om hur vi kan genomföra vår grammatikundervisning. Hitta vår egen roll.


Vad tycks?

 /minilli


2008-09-08 / 15:36:30
4

Fyra veckor gick lika fort som tre. Det skrämmer mig och jag funderar på om avståndet mellan oss ökar i takt med tiden vi är ifrån varandra... Kan det vara så?

2008-09-07 / 10:21:04
Idag är inte en bra dag

          Ibland glömmer jag
                    Ibland drömmer jag
          Då är allt bra
          Då finns ingen tvekan
                    Om att vi älskar
          Men sanningen är en annan
                    Och varje uppvaknande
          Varje påminnelse om verkligheten
          Utsätter mitt hjärta för ett magplask
          Och det slutar inte svida
          Förrän jag åter glömmer
                   Och i drömmen åter älskar


          ***

          /minilli

2008-09-06 / 21:30:03
Vackra ord

Kärleken är det som finns där när Du inte är här...




Älskar!

2008-09-06 / 15:56:55
Sugen på glass(bajs)?




Brukar du reflektera över eller ens bry dig om varifrån det du konsumerar kommer?

Det lönar sig att undersöka detta och när svaret inte är vad vi önskar att det vore 
måste vi göra något åt det! Det går inte att blunda för produkter som stinker skit, 
även om de är snygga eller smakar gott. Låt dig inte luras av den fina förpack-     
ningen. Det gäller både kläder tillverkade av ett barn och glass som kommer ur  
ett snögubbearsel. 

2008-09-06 / 15:25:39
Photoshop!!!

Jag vill ha photoshop! Det är så tråkigt att lägga ut bilder på bloggen när jag inte kan redigera dem som jag vill =(

2008-09-06 / 15:22:13
Atjo prosit!

Jag har drabbats av den snabbaste förkylningliknande attacken hittills i mitt liv. Efter sådär TRETTIO nysningar på rad blev min näsa igentäppt, ögonen kliar och kroppen känns tung. Jäklar så fort det kan gå! Jag har varit igång hela förmiddagen trots att den trevliga gårdagskvällen blev sen. Min garderob har fått sig en makeover, men jag blev inte helt nöjd. Nu tänkte jag sätta mig i soffan och plugga lite men mina förkylningssymptom gör att jag hellre vill gå och lägga mig. Ge mig en filt och en bra bok! Kanske kan textanalysen jag har i uppgift till nästa vecka vänta till i morgon åtminstone.

/minilli


2008-09-03 / 22:24:26
Jonas - en mästare

Jonas Gardell är en stor inspiration. Texten nedan är ett utdrag ur hans bok Jenny . Jag tycker att den är en fantastisk. Alla dessa kloka tankar som han finner i den ganska triviala vitsen om tomaterna. Läs så förstår ni vad jag menar.

När jag var riktigt liten hörde jag vitsen om tomaterna. Den
öppnade en helt ny värld för mig. Det var en sådan fantas-
tisk historia - rolig, drastisk och hemsk på samma gång.
Två tomater gick på en väg. Bara det är ju roligt, att tän-
ka sig två tomater som traskar på små spinkiga ben.
Jag såg också framför mig ögon, näsa, mun på tomaterna
och kanske en liten hatt på huvudet. Och så kom bilen,
wrooom, alltid en lastbil med flak, jag minns att den var vit.
Lastbilen mosade den ena tomaten och fortsatte likgiltigt
ut ur historien utan att stanna. Den var bara en stor, obe-
veklig makt som råkade passera och utan att tänka på det
eller bry sig det minsta krossa det som kom i dess väg.
Den andra tomatens replik till sin överkörda kamrat är
både förskräcklig och sann och underbart humoristisk:
"Kom Ketchup, så går vi!"
Först kan man uppfatta repliken som rå och hjärtlös.
Kompistomaten är ju söndermosad. Hur kan man säga nå-
got så grymt till någon som krossats fullständigt?
Men om man tänker lite mer på det så överger inte den
oskadade tomaten sin vän, trots olyckan. Han vänder sig
om och erkänner det som hänt, accepterar det som måste
accepteras, och använder humorn som ett sätt att gå vidare.
Och det är inte bara han själv, den oskadde, som går vidare.
Han uppmanar också sin tomatkompis att resa sig
upp och fortsätta.
Inte längre som tomat - den överkörda tomaten är alltför
mosad, alltför förändrad för att någonsin kallas tomat igen
- utan som något annat som också är okej att vara:
Ketchup!
Kom Ketchup, så går vi!
Bli inte kvar här. Res dig upp och gå! Du är inte den du
förut var, det kan du aldrig mer bli. Livet har farit fram med
dig, och livet är en vit lastbil som passerade i all sin makt
och vrede och mosade dig sönder och samman, men du
finns fortfarande, du andas ännu. Jag står här och väntar
medan du hämtar andan, så går vi vidare tillsammans.
Så slutar den första roliga historia som jag någonsin hör-
de, och som förändrade och stakade ut mitt liv.
Kom Ketchup, så går vi!


www.jonasgardell.se

2008-09-03 / 20:34:04
Mitt sjätte sinne

Mellan min farmor och mig finns en telepatisk koppling. Så har det varit hela livet. Vi ringer ofta till varandra i samma stund som den ena av oss tänker på den andra som ringer. Senast jag ringde farmor satt hon och skrev ett brev till mig. Det är häftigt!

Men det är inte bara mellan mig och min farmor som det här händer. Idag tänkte jag på en person och minuterna senare pep det i mobilen. För en vecka sedan kom jag att tänka på en tjej som jag inte träffat på flera år och i morse stod hon på tågperrongen. Det är min vardag att veta vad som ska hända =) Nästan...

Har du varit med om liknande upplevelser?


2008-09-03 / 19:14:28
Syster!

Jag längar efter dig!



2008-09-02 / 11:03:34
Dagens nyheter

Studier visar att genvarianter hos män kan påverka hur de knyter an till sin partner. En man med genvarienten löper större risk att rasera förhållandet. Ja, så sa de i alla fall på Ekot idag. Vad ska man tro? Jag tycker att det låter löjligt.

2008-09-02 / 08:47:18
J*vlar vad läskigt

Jag brukar inte titta på skräckfilm. Det finns en god anledning till detta. Jag blir väldigt lätt skiträdd. Oftast ser jag inte ens så mycket av filmerna på grund av att jag har en kudde framför ansiktet mest hela tiden. Måndagskvällen hos Emma var därför ett undantag på flera sätt. För det första såg jag verkligen en skräckfilm, som jag dessutom valt själv så jag kan inte skylla på någon annan. För det andra så tittade jag verkligen. Kudden kramade jag mest och den dolde bara mitt ansikte ibland. Filmen, 1408, var fan det läskigaste jag sett på länge. Men också väldigt bra! Det gick liksom inte att komma undan den historia som utspelade sig på hotellrummet. Och tro det eller ej, jag vågade faktiskt sova själv!

2008-09-01 / 14:15:36
En tanke

Jag tänkte på skillnaden mellan att säga "Du är den enda jag har" och "Du är allt jag har". Den första frasen tycker jag antyder att den talande verkligen bara har en enda person i världen som den känner för. Däremot tycker jag att om någon säger "Du är allt jag har" innebär det snarare att denne värderar den andra personen till att betyda allt. Kanske betyder det i slutändan samma sak, med en viss nyansering. Hm, det var bara en tanke. Den lät faktiskt förståndigare i mitt huvud. Vad tycker du?

2008-09-01 / 12:28:16
3

Tre veckor har det gått nu
T-R-E hela veckor
3
Jag vet inte hur jag står ut
Klarar jag tre till?
Om jag måste!